Wie ben ik?

Mijn naam is Pien van de Nieuwenhof. Ik ben geboren op 26 juni 1993, en studeer vanaf september 2011 aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ te Arnhem. Hier volg ik de studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Nadat mijn droom om prinses te worden in duigen viel, heb ik eigenlijk altijd in het onderwijs gewild. Toen ik 14 was ben ik dan ook bij mijn zwemvereniging vrijwilliger geworden. Ik hielp mee en gaf uiteindelijk ook zelf elke zaterdag zwemles aan kinderen van 5 tot 10 jaar. De keuze om docent beeldende kunst en vormgeving te studeren kwam na een half jaar op het vwo te hebben gezeten. Beeldende vorming was het leukste vak wat er was, en ik wilde het onderwijs in. Bij deze studie waren deze twee dingen goed te combineren.

Basisschool project

Aan het einde van schooljaar 2011/2012 hebben wij met onze klas een project gehad op twee basisscholen, de Klimboom in Heteren en de Meander in Driel. Deze projecten duurden 4 weken en er werd elke donderdagmiddag aan gewerkt. Mijn team gaf les aan groep 5 en 6.

Het belangrijkste wat ik op deze stage geleerd heb is denk ik dat elk kind anders is. Vooral op deze leeftijd is het nog moeilijk voor kinderen om aan de planning te blijven. Tempoverschillen in de klas zijn hoog doordat er leerlingen van alle niveau’s samen in een klas zitten. Hierdoor kan er op bepaalde momenten onrust ontstaan doordat bijvoorbeeld er al een groep erg vroeg klaar is, waardoor de langzamere leerlingen een hogere werkdruk voelen. Het is denk ik belangrijk dat je elk kind wel zijn eigen tempo laat behouden en niet te veel gaat pushen. Nog meer dan op een middelbare school moet je flexibel met situaties om kunnen gaan. Kinderen zijn heel erg impulsief en kunnen ineenkeer omslaan qua stemming of instelling in de opdracht. Ook heel leuk aan deze leerlingen is het hoge fantasiegehalte. Leerlingen verzinnen de raarste dingen met de raarste logica erachter. Ook zijn ze nog erg enthousiast over ‘knutsel’ opdrachten. Ze vinden het leuk om dingen te verzinnen. Voor deze leerlingen is het wel heel erg belangrijk dat ze ook nog een uitlaatklep hebben, bijvoorbeeld door buitenspelen. 3 uur lang concentreren kan echt niet. Je merkt ook dat ze na een pauze weer fris aan de slag kunnen.
Het verschil tussen de twee basisscholen was goed te merken. De klimboom is een relatief kleine school. Toch bestond onze klas uit zo’n 34 leerlingen. Deze leerlingen moesten in een klaslokaal voor hoogstens 25 leerlingen. Hierdoor liep het geroezemoes vaak erg hoog op en was het moeilijk de hele klas stil te krijgen. Basisschool de Meander was een stuk kleiner. Onze klas bestond hier uit 15 leerlingen. Het was leuk om te zien dat de opdracht, ondanks dat er 4 rugzakleerlingen in deze klas zaten, heel erg goed verliep. Het was fijn om zo’n individueel contact met de leerlingen te kunnen hebben. Iedereen kon op tijd geholpen worden.

Ik vond deze stage erg leuk, maar ik weet niet of de basisschool nou echt iets voor mij is. Het lijkt mij wel een goede afwisseling om af en toe workshops op basisscholen te geven. Zo was er op mijn basisschool twee keer in het jaar een keuzecursus. Ik denk dat het een verfrissende ervaring is om zoiets af en toe te doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten